En golvslipning kan liva upp vilket gammalt trägolv som helst. Det är möjligt att slipa ett golv själv, men det är viktigt att göra jobbet noggrant för att få ett bra resultat.

Genom att slipa golvet kan du ge nytt liv till ditt slitna golv och göra så att det ser ut som nytt igen. Ett slipat golv kan ge hemmet ett rejält lyft och det är definitivt värt att ge golvet lite extra omsorg och kärlek genom golvslipning. Det är dock inte helt enkelt att slipa golv. Golvets skick och vad du använder för verktyg är avgörande för hur komplicerat arbetet blir. Det är viktigt att du vet hur golvslipning går till innan du startar. Om du känner dig osäker kan det vara en fördel att anlita ett proffs som golvläggare i stockholm.

Förbered golvet
När du ska slipa golvet ska du plocka bort allt från golvet. Tänk på att det kan vara bra att flytta ut möbler från rummet eftersom det dammar mycket under en golvslipning. Att rengöra golvet genom att dammsuga och torka golvet innan du börjar med slipningen är betydelsefullt. Kontrollera att ditt golv faktiskt går att slipa innan du börjar arbeta med det.

Hyr verktygen som behövs
Det är möjligt att hyra olika verktyg för att kunna genomföra en golvslipning. Om du ska hyra en maskin för att slipa ditt trägolv är det viktigt att du berättar vad du har för trägolv så att du får rätt maskin. Det är viktigt att hitta en maskin som passar ditt behov. Verktyg som är bra att ha är sickel, golvslip, maskin, slipkloss, hammare, knäskydd och andningsmask.

Slipa längs med träets längdriktning
När du ska sätta igång med slipningen är det betydelsefullt att du håller samma takt med slipmaskinen hela tiden. Om du går långsamt slipar maskinen ner mer än om du går fortare. Om du går i en ojämn takt kommer golvet att bli ojämnt. Därför vill du hålla ett jämt tempo. Det är även viktigt att slipa i träets riktning. Om golvet är mönstrat får du försöka följa mönstret i den mån det går.

Var noggrann
Den första omgången du kör med slipmaskinen ska göras med ett grövre sand- eller slippapper. När alla lager av ytbehandling och ytan är jämn byter du till ett finare papper. Ett väldigt vanligt fel som många gör när det kommer till golvslipning är att byta till ett finare slippapper alldeles för tidigt. Var noggrann med det grövre slippapperet och gör det ordentligt från början. Med det fina slippapperet handlar det främst om att jämna till slipspåren. När du har slipat golvet är det viktigt att ta bort all damm innan du ska behandla det. Efter att du har genomfört en ytbehandling på golvet ska du helst vänta ett dygn innan du plockar in möblerna i rummet igen.