Tandhälsa är något de flesta nog vill slippa tänka på, kanske framför allt eftersom det ofta förknippas med dyra tandläkarkostnader. Men för att tänderna ska hålla så länge som möjligt samtidigt som du slipper lägga onödiga pengar på dem, är det viktigt att du tar väl hand om dem på regelbunden basis och hitta bra tandblekning hemma. Det innebär att det faktiskt är fullt möjligt att spara in tandläkarkostnader på att regelbundet besöka tandvården och förebygga framtida problem.

Det är givetvis inte enbart en ekonomisk vinning i att regelbundet besöka tandvården, det är framför allt gynnande för din tandhälsa. Genom att regelbundet besöka tandhygienisten kan du verka förebyggande för att motverka karies, tandsten och eventuella följdsjukdomar som kan sätta både tandhälsa och allmänhälsa på spel.

Därför är besöken hos tandhygienisten så viktiga
Hos tandhygienisten får du både rengöring, undersökning och eventuell behandling. Undersökning görs av både tänder och tandkött för att se hur tandhä

Friska vita tänder

lsan står till. I de fall du har tandsten kan tandhygienisten ta bort den, vilket både ger en viss estetisk förbättring av tänderna men som framför allt är fördelaktigt då den annars kan orsaka tandköttsinflammation eller till och med tandlossning. Anledningen till att borttagning av tandsten även kan ge en viss estetisk förbättring, är för att tandsten som ligger ovanför tandköttet kan missfärgas med tiden och därmed bli desto synligare. Tandsten är inget ovanligt problem, men hur mycket och hur ofta det bildas är ytterst individuellt. Oavsett om det är tandsten eller andra problem som tandhygienisten skulle upptäcka, är det bra att upptäcka det så tidigt som möjligt så att du kan få skötselråd eller den borttagning/behandling som behövs för att hålla dina tänder och ditt tandkött så friskt som möjligt.

Så ofta bör du besöka tandhygienisten
Tyvärr finns det ingen tidsintervall som passar alla, och därför kan det variera hur ofta du bör besöka en tandhygienist. En del besöker inte tandhygienisten varje år men det är vanligt att en gång om året är rekommenderat. Dock är det även relativt vanligt att det behövs besök två gånger om året. Det beror på vilka problem och risker just du har när det kommer till mun- och tandhälsan. Det positiva är dock att din tandhygienist kan svara på den här frågan, och berätta för dig hur ofta besöken lämpar sig just för dig.

Även för diagnoser som tandhygienisten inte själv kan ställa, kan tandhygienisten kontakta tandläkaren om något annat upptäcks under undersökningen. På så sätt får du även bättre koll på när du behöver gå till tandläkaren.